Sint-Annahof schapen boerderij Lummen 15
Het buitenleven

Herfstkleuren

Geel, groen , rood, … prachtige kleuren. De meesten denken nu aan een heerlijke boswandeling.
Maar wij niet. Wij denken vooral aan de konten van onze schapen.

Ieder jaar vergt de dektijd in de fokkerij een organisatie die de rest van het seizoen plant.
De piek van de lammerperiode wordt dan immers bepaald.

De ene fokker wil een korte, krachtige aflammerperiode terwijl de andere kiest voor een spreiding.

Dit kan afhankelijk zijn van de verwachte periode van omzet, de omvang van de huisvesting voor de dieren of de kosten die hiermee gepaard gaan. Een grote groep dieren in het putje van de winter droog en warm houden en van extra voeder voorzien heeft immers financiële gevolgen.
Daarom wordt er kritisch gedacht over het moment van dekken.

Aangezien we op onze boerderij met twee rassen werken, zitten wij sowieso in de categorie die kiest voor spreiding.

Om de aflammerperiode vlot te laten verlopen, kan er een zoekram worden gebruikt welke ervoor zorgt dat de ooien vlot in de bronst komen. Zo een zoekram is gesteriliseerd, niet gecastreerd, en zijn aanwezigheid zorgt er voor dat de bronstcyclus op gang komt.
Daarnaast zijn er nog andere methodes zoals hormoonsponzen, of inseminatie.

Wij willen doorheen de cyclus onze lammeren zo natuurlijk mogelijk grootbrengen, en dat begint dus vanaf de dekperiode. Rammetje gaat lekker bij de ooien de weide in. En dan is het voor ons wachten tot de eerste gele vlek verschijnt op een kont als de ram zijn werk gedaan heeft bij een ooi. De cyclus van de ooien telt ongeveer 17 dagen. Dus wanneer de eerste ooien 17 dagen geleden voor het eerst gedekt werden, krijgt de ram een groene kleur onder zijn borst gewreven, zodat we kunnen zien of de ooien al dan niet bevrucht zijn van de eerste dekking. Indien dat niet het geval was, zal de ram hen opnieuw dekken, en dan hebben ze een groene kleur op hun achterwerk. 17 dagen later herhalen we dit opnieuw, maar dan met rood. Dat wil zeggen dat op het einde van het dekseizoen we een bonte verzameling in de weides hebben lopen.

Schapen komen, lichtjes afhankelijk van het ras, in de bronst bij een afnemende daglichtlengte. Met andere woorden, in het begin à midden van de herfst ligt de piek van het dekseizoen.

Midden van de zomer wordt er gekeken welke ram bij welke ooien mag (o.a. om inteelt te vermijden, maar sommige combinaties geven een beter bevleesd lam dan andere), vervolgens worden de ooien in de juiste conditie gebracht en de rammen extra gesoigneerd. Want zij zullen uiteraard hun best weer moeten doen!

Maar zo goed er ook gepland wordt, tegenslagen kunnen deze behoorlijk in de war sturen. Zoals een zieke ram. Of nog erger, een dode. Een ram die niet vruchtbaar blijkt, of de foute ram, die té vruchtbaar blijkt op het foute moment. Allemaal dingen die de boer ’s nachts wakker houden. Maar zo blijft de fokkerij spannend, nietwaar?

Dit zou je ook kunnen interesseren...