Ingrediënten – 4 personen
- lamsvlees (schouder, ontbeend) 1 kg
- kippenbouillon (of lamsbouillon) ½ liter
- uien2
- look3 teentjes
- groene chilipeper2
- wortelen6
- grote tomaten4
- verse spinazie200 g
- verse gember30 g
- yoghurt200 g
- curcumapoeder1 theelepel
- garam masala (kruidenmix)1 theelepel
- komijnpoeder½ theelepel
- enkele takjes koriander
- bloem1 eetlepel
- boter1 klontje
- peper
- zout
- kokosmelk25 cl
- rijst (bij voorkeur basmati)300 g
- sjalotten3
- arachideolie1 scheutje
- water60 cl
Bereiding
Voor de stoofpot met lamsvlees
Ontdooi of bereid de nodige kippenbouillon. Voor dit gerecht kan je ook bouillon maken met lamsvlees i.p.v. kip. De slager kan je daarvoor het gepaste vlees leveren.
Spoel alle groenten.
Snij het vlees in stukken. Vergelijk ze qua grootte met stoofvlees. Laat zeker een deel vet aan het vlees. Dat zal grotendeels wegsmelten tijdens de bereiding en het vet zorgt voor extra smaak.
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
Kleur de stukken vlees gedurende zo’n 10 minuten goudbruin. Voeg enkel een beetje zout toe tijdens het bakken. Roer af en toe even in de pot. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, enkel het korstje is van belang.
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes.
Schil de gemberknol, snij ze in schijfjes en vervolgens in piepkleine brokjes.
Pel de look en plet het teentje tot pulp met de zijkant van het lemmet van je koksmes.
Snij de chilipepers in heel kleine stukjes. Wie van pikant houdt, laat de zaadjes in de pepers. Wie liever een mildere smaak wil, haalt ze eruit.
Schep de stukken vlees uit de pot en laat alle braadsappen erin. Zet het vlees even aan de kant.
Laat de pot op een matig vuur staan en stoof daarin de uien, de gember, de chilipepers en de look.
Roer in de pot en voeg er de kruiden aan toe. Begin met garam masala (kruidenmix), het curcumapoeder (geelwortel) en het komijnpoeder. Roer opnieuw en laat alles kort bakken.
Bestrooi de inhoud met wat bloem. Roer nog even in de pot, zodat de bloem even kan meebakken. De bloem zal voor de binding van de saus zorgen.
Voeg het vlees opnieuw toe. Schenk de bouillon erbij en zet het vuur zachter.
Schil de wortels, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove stukken. Snij het taaie hartje uit de tomaten en snij ze ongeschild in grove stukken.
Voeg de stukken wortel en tomaat toe. Zet het deksel op de pot en laat het gerecht 90 tot 120 minuten sudderen op een zacht vuur. Controleer tussendoor de gaarheid en roer ook af en toe even in de pot. Intussen kan je de rijst bereiden.
Maak de spinazie schoon in ruim water. (Een harde waterstraal kan de blaadjes kneuzen.) Verwijder de steeltjes van de blaadjes spinazie.
Giet de yoghurt in de pot en roer. De saus zal wat schiften, maar dat hoort zo.
Proef en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Roer een laatste keer in de pot.
Serveer de lamsstoofpot met gekookte rijst. (zie bereiding onder)
Strooi wat (gescheurde) blaadjes verse koriander over elke portie gestoofd lamsvlees.
Voor de rijst
- 300 g rijst (bij voorkeur basmati)
- 3 sjalotten
- 1 teentje look
- 1 scheutje arachideolie
- 60 cl water
Snipper de sjalotten fijn. Doe hetzelfde met de look.
Neem een stoofpot en verhit daarin een scheutje arachideolie.
Stoof de snippers sjalot en look gaar en voeg de rijst toe. Basmati past uitstekend bij dit gerecht.
Schenk het water in de pot en kook de rijst.
Bron: Dagelijkse Kost