Ingrediënten (4 personen)
- 1 lamsbout van ca. 1,5 kg
(vraag de slager om het been los te snijden
en het er weer in te stoppen) - 1 groot blik gepelde tomaten
- 1 glas rode wijn
- 1 grote ui
- 8 dunne wortelen
- 400 g pompoen
- 8 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 bosje rozemarijn
Voorbereiding
20 min
Gaartijd
10 min
Als de gasten er zijn
Nog 1 uur in de oven en 10 min werk
Bereiding
Snijd de teentjes knoflook in de lengte in vieren, zodat je lange pijltjes krijgt. Steek met een scherp mes diepe gaten in het vlees en stop er de knoflook in. Snijd de pompoen, de wortelen en de ui in grove stukken.
Neem een grote vuurvaste schotel met deksel en bak hierin de lamsbout aan alle kanten bruin in olijfolie. Laat het vet niet verbranden! Haal de lamsbout uit de schotel.
Stoof nu de ui glazig in diezelfde schotel. Voeg het blik tomaten toe. Vul het blik half met water en giet dat in de schotel. Giet er ook het glas rode wijn bij en voeg de wortelen toe. Kruid met peper en zout.
Leg de rozemarijn in het midden van de schotel en leg hierop de lamsbout. Leg het deksel op de pot. Zet de pot en de stukken pompoen opzij.
Als de gasten er zijn
Zet de schotel in een warme oven van 180°C. Reken op ongeveer een uur. Voeg 30 minuten voor het einde de blokjes pompoen toe.
Zodra de lamsbout gaar is, haal je hem uit de schotel. Snijd het vlees in plakjes en leg het weer in de schotel.
Bron: Pascale Naessens